Bemutatkozás

Kedves Látogató!

A Szak-Instrukt oktatásszervező, oktató, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft-t 1993. januárjában alapítottuk. Egyik fő tevékenységünk a felnőttképzés.
Képzési kínálatunkban az OKJ-ban szereplő szakmák, ill. hatósági jellegű szakképzések egyaránt szerepelnek. Az FVSZ alapító tagjai és 1997. december 10. óta minősített képzője vagyunk. A Nemzeti Közlekedési Hatóság kijelölt vizsgahelye vagyunk 1998. óta. 2002-ben az elsők között lettünk akkreditált képző.

Munkaügyi Központ tanfolyamai

1993. óta folyamatos együttműködési megállapodásunk van a Fővárosi, illetve Pest Megyei Munkaügyi Központtal az alábbi tanfolyamokra: targoncavezető; földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő; kisteljesítményű kazán fűtője; kereskedő, boltvezető; élelmiszer- és vegyi áru eladó; biztonsági őr; takarító; Kategóriás képzés (C, D, c+E kategória), GKI árufuvarozó, GKI autóbuszvezető, Ez idő alatt több száz munkanélküli hallgatót képeztünk ki sikeresen.

Kihelyezett céges tanfolyamok

Külső felkérésre kihelyezett tanfolyamokat is szervezünk: a Bricostore Hungária Kft több telephelyén 1998. óta folyamatosan targoncavezetőt (pl. Győrben, Budakalászon, Törökbálinton, Csömörön összességében több száz dolgozójukat képeztük ki), nehézgépkezelőt pedig a Penta Kft-nél (200 dolgozót képeztünk) és Pomázon az ICO Kft-nél. A taxisoknál 1994-ben életbe lépett rendelet értelmében a 6×6 Taxi kb. 600 taxisofőrjének szerveztünk taxi gépkocsivezető és taxi vállalkozó tanfolyamot.

Gépjárművezető, gépkezelő és egyéb szaktanfolyamok

Havonta kerülnek indításra GKI árufuvarozó, GKI autóbuszvezető, Árufuvarozó és Autóbuszos vállalkozó, Taxi gépkocsivezető, Taxis vállalkozó és Gépkezelő szaktanfolyamaink, valamint B, C, c+E és D kategóriás képzéseink.

A közlekedési képzésekről:

 

Jogosítvány kategóriák

A B kategóriás (személygépkocsi) jogsi megszerzése után jöhet a teherautó jogsi (C kategória), azt követheti a c+E kategória (nehézpótkocsi) és a D kategória (autóbusz). Ezen kategóriák elvégzéséhez – a B-s jogsi kivételével – orvosi 2-es alkalmassági kell.

 „Hivatásos jogsi” – GKI kártya

Ahhoz, hogy „hivatásos jogsid” legyen – a mostani megfogalmazást használva – díj ellenében fuvarozhass, ha árufuvarozást szeretnél végezni GKI árufuvarozó – fuvaros – (régi szóhasználatban: belföldi árufuvarozó, nemzetközi árufuvarozó), ha személyszállítást szeretnél végezni, GKI autóbuszvezető – buszos – (régebben: belföldi autóbuszvezető, nemzetközi autóbuszvezető) tanfolyamot kell végezni és sikeresen vizsgázni.

A sikeresen vizsgázók GKI fuvaros vagy buszos kártyát kapnak. Ha egyszerre vizsgázol mindkettőből, akkor egy kártyán fog szerepelni a fuvaros és a buszos is. A vizsga öt évig érvényes, utána továbbképzésen kell részt venni és vizsgázni. Régen e képzést ismeretfelújító vizsgának hívták.

Amennyiben maximum 9 főt szeretnél díj ellenében fuvarozni, akkor taxis vizsgát vagy személygépkocsis személyszállító vizsgát kell tenned.

PÁV vizsgálat

A „hivatásos jogsi” harmadik feltétele (a kategóriás és GKI vagy Taxis igazolvány megléte mellett) a PÁV vizsgálat. Ha árufuvarozást szeretnél végezni PÁV III-as, ha személyszállítást, akkor PÁV II-es vizsgálaton kell megfelelni a Pályaalkalmasság Vizsgáló Intézetnél.

Vállalkozó vizsgák

Ha nemcsak fuvarozni szeretnél, hanem céged szakmai irányítója is kívánsz lenni, akkor attól függően, hogy melyik tevékenységet akarod folytatni: taxis vállalkozó, autóbuszos vállalkozó, árufuvarozó vállalkozó vizsgát is kell tenned.

A vizsgáidhoz kitartást, sok sikert kívánok!

A gépkezelő képzésről:

 

Könnyűgépkezelő és Nehézgépkezelő kategóriák

Hosszú-hosszú éveken keresztül a gépkezelő képzésben a tanfolyamokat könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő kategóriába soroltuk. E kettő valamelyikét kellett OKJ-s tanfolyamon elvégezni és az abba a géptípusba sorolt valamelyik gépből típusvizsgát tenni. A sikeres vizsga után a vizsgázó kapott egy OKJ-s bizonyítványt Könnyűgépkezelő vagy Nehézgépkezelő bejegyzéssel és kapott egy építőgépkezelő jogosítványt géptípus bejegyzéssel.

Jelenlegi OKJ-s képzési szerkezet

2008-ban változás történt. A könnyűgépkezelő és nehézgépkezelő OKJ-s elnevezést felváltotta az „Építő- és anyagmozgató gép kezelője” elnevezés. Ennek az OKJ-s képzésnek jelenleg hét elágazása van. Vizsgázni az elágazásokra lehet. Ezek a következők:

 1. Targoncavezető
 2. Földmunka- rakodógép és szállítógép kezelő (pl. homlokrakodó)
 3. Emelőgépkezelő (kivéve targonca) (pl. emelőhátfal)
 4. Útépítő- és karbantartógép kezelő
 5. Alapozás, közmű és fenntartási-gép kezelő
 6. Energiaátalakító-berendezés kezelője
 7. Építési anyagelőkészítő gép kezelője

Ezek közül a legkeresettebb a targoncás tanfolyam. Régen itt gázüzemű, elektromos és diesel targoncára lehetett vizsgázni, most a gépek csoportosítása a következő: vezetőüléses, vezetőállásos és gyalogkíséretű targonca.

Munkavállalás gépkezelőként

Ha dolgozni szeretnél gépkezelőként, a következő teendőid vannak:

 1. kiválasztod a gépet, amin szeretnél dolgozni,
 2. segítünk kiválasztani, hogy melyik OKJ-s tanfolyamot kell elvégezni,
 3. a 40/2009. KHEM rendelet segítségével kiválasztjuk a megfelelő gépcsoportot,
 4. sikeres OKJ-s vizsgát kell tenned,
 5. az OKJ-s bizonyítvány birtokában az NKH-nál sikeres hatósági vizsgát kell tenned.

A sikeres vizsgák után – az OKJ-s bizi és a megfelelő gépcsoport bejegyzést tartalmazó gépkezelő jogosítvány birtokában – munkát vállalhatsz.

Sok sikert!

A tanfolyamok helyszínei

Az elméleti oktatást Budapesten a VIII. kerületi Szentkirályi utca 11. szám alatti telephelyünkön bonyolítjuk, de igény és megfelelő létszám mellett tanfolyamainkat a megrendelő telephelyén is megtartjuk. A kategóriás képzések gyakorlati helye a XIX. kerületi Hofherr Albert u. 109. szám alatt található tanpálya.

Fitos Sándor
ügyvezető igazgató

 

Térkép

Az elméleti és gyakorlati oktatás helyszínei Budapest térképén